moksy tutorial - vilten zeepje

May 10, 2013 19:59

Knuffelbare zeepjes! Leuk om te maken en nog leuker om cadeau te geven. Als je net begint met vilten is dit een fijn project om kennis te maken met de materialen en techniek.
Ook gezellig om samen met kinderen te doen. 

Zeep_DIY

De gevilte zeepjes kun je gewoon gebruiken als hand- of lichaamszeep. De wol krimpt mee tijdens het gebruik en zorgt voor een mild scrubeffect op de huid. Verder kun je droge zeepjes ook in de kast leggen, zodat je kleding lekker ruikt.

Wat heb je nodig

 • Lontwol
 • Zeepje
 • Water (warm en koud)
 • 30 minuten tijd

Hoe ga je te werk

 1. Zoek een leuk zeepje uit. Ik gebruikte honingzeep van Dille en Kamille.
 2. Neem een pluk lontwol van ongeveer 1,5 keer de lengte van je hand.
 3. Leg het zeepje op het uiteinde van de lontwol.
 4. Rol de wol rond het zeepje, zodat het helemaal wordt bedekt.
 5. Zo ziet het eruit als het hele zeepje in de wol is gewikkeld.
 6. Houd het geheel in je hand vast en houd het twee seconden onder de hete kraan. Het water mag flink warm zijn, zo warm als je handen kunnen verdragen. Zorg er wel voor dat de kraan niet te snel stroomt, anders spoelt de wol van het zeepje af.
 7. Knijp zachtjes met een hand om het water te verspreiden over de wol en het zeepje. Op een gegeven moment merk je dat het geheel gaat schuimen. Ga rustig door met knijpen totdat er veel schuim ontstaat.
  Wrijf dan heel zachttjes met je hand over het zeepje. Volg hierbij de vorm van de zeep. Als je merkt dat de bovenste vezels beginnen te vervilten kun je iets harder wrijven. Spoel het zeepje tijdens dit proces elke 5 minuten af met heet water. Naarmate de wol verder vilt kun je steeds harder gaan wrijven. Door regelmatig te spoelen verwijder je het overtollige zeepsop en
   de schubben van de wol openen zich door de warmte, waardoor het vilten sneller gaat. Spoel ook af en toe met koud water, dan 'schrikt' en krimpt de wol steviger om het zeepje heen.
 8. Wanneer het zeepje stevig ingevilt is, spoel je het nog een keer af. Leg het op een handdoek en druk zacht om het water eruit te knijpen. Leg het zeepje te drogen. Het duurt ongeveer een dag voordat het helemaal droog is.
Succes! 

Tags: natvilt, vilt, diy, tutorial

Meer posts over dit onderwerp:

comments powered by Disqus
Facebook Twitter Pinterest Plus