10 energetische schoonmaaktips

November 09, 2013 11:34

Er bestaan veel manieren om je huis, je eigen ruimte en lichaam te reinigen.  Ik geef je mijn 10 favoriete tips om jezelf en je leefomgeving lekker fris te houden door af en toe de 'energetische bezem'  te gebruiken.

Intentie

Deze tips zijn afkomstig uit verschillende tradities. Je kunt uitproberen wat het beste bij jou past. Welke techniek je gebruikt is niet zo belangrijk, want het gaat om jouw intentie. Als het je intentie of bedoeling is om de ruimte schoon te maken van oude energie en energie van anderen, dan is dat wat er gebeurt. Het middel is er om je energie beter te richten en om een sfeer neer te zetten die voor jou het prettigste is.Welke manier kies ik?

Ik gebruik de ene keer kristallen om een ruimte of mijn eigen energie op te schonen en een andere keer ga ik met wierook aan de slag. Ook gebruik ik weleens een combinatie van dit allemaal, totdat het voor mij weer helemaal oké voelt. Eigenlijk een energetische 'grote schoonmaak'.

Wanneer is het nodig om energetisch schoon te maken?

 • Als je huis niet schoon aanvoelt, ook al is alles geboend en gestofzuigd. 
 • Na een heftig gesprek of ruzie.
 • Als je lichamelijk moe of onrustig bent, ook al heb je goed geslapen.
 • Als je druk bezig bent met het verwerken van oude ervaringen.
 • Als je bezoek hebt gehad en de sfeer in huis naderhand niet helemaal optimaal is voor jou.
 • Na een drukke werkdag waarin je veel contact hebt gehad met andere mensen.
10 energetische schoonmaaktips
 1. Smudging

  Hierbij reinig je de energie in een ruimte of van een persoon met rook van speciale kruiden. Smudging is afkomstig uit de traditie van Amerikaanse indianen. Er zijn speciale smudge kruiden te koop in winkels met esoterische producten. Ik heb zelf salie, palo santo (heilig hout) en sweetgrass gebruikt.
  Deze drie kruiden hebben heel verschillende geuren. Ik vind zelf palo santo het prettigste. De geur is zoet en houtachtig en blijft lang nageuren in huis. Dit hout helpt mij om te gronden en om energie die overtollig is naar de aarde te laten stromen. 

 2. Wierook
  Omdat er flink wat rook vrijkomt bij het branden van wierook is dit een krachtige visuele ondersteuner bij het schoonmaken. Ik stel me voor dat de rook alle hoeken en kiertjes van mijn huis kan bereiken en zo alle overtollige energie mee kan nemen. Nadat de wierook is opgebrand open ik alle ramen in huis, zodat alle rook en de energie die ik niet meer nodig heb naar buiten kan waaien.
  Welke wierook je gebruikt is een persoonlijke keuze. Wil je behoorlijk wat rookontwikkeling, kies dan voor 'korreltjes' wierook en een houtskool briquetje. Dit kun je kopen bij betere spirituele winkels en online. 

  Er zijn speciale mengsels te koop met een reinigende werking. Maar ook in dit geval is het het meest belangrijk dat jij het een lekkere geur vindt en dat je er een goed gevoel bij krijgt. Om er zeker van te zijn dat ik alle hoeken van mijn huis bereik, loop ik vaak mijn wierook door het huis en verspreid ik de rook met een waaier. Zo ga ik langs kasten, toilet, ramen, deuren en de rook en mijn aandacht komen dan ook onder de meubels. Een grondig en aandachtig klusje dus!

  Met wierook kun je ook gemakkelijk je eigen energieveld schoonmaken. Je kunt simpel weg de rook naar je toe waaien met je handen of met een waaier en zo de oude energie laten meenemen door de rook en je intentie.

 3. Florida water
  Eigenlijk is Florida water een goedkope eau de cologne. Het wordt gebruikt is de Surinaams creoolse traditie om het lichaam te reinigen in combinatie met andere geurige ingrediënten. Het is te koop in de meeste toko's.

  Ik gebruik Floridawater onder de douche in een kalebas met water. Ik meng twee eetlepels Floridawater in een liter warm water en giet dit mengsel over mijn lichaam heen nadat ik me heb gewassen. Daarna spoel ik me nog goed af.

  Je kunt het Florida water ook gebruiken om een ruimte mee te reinigen door een scheutje te mengen met water en dit met je handen door de ruimte te sprenkelen. Voor mij voelt dit meer als het wijden van een ruimte dan als schoonmaken. Ik gebruik deze techniek om de aarde te groeten en mijn dankbaarheid uit te spreken.

 4. Kristallen
  Kristallen kun je programmeren als energetische afvoerkanalen waardoor oude energie een ruimte of energieveld makkelijker kan verlaten. 
  Dit doe je door het kristal eerst een minuut af te spoelen onder stromend water en vervolgens een aantal uur te laten opladen in het daglicht of maanlicht. Als het kristal is opgeladen neem je het in je handen en stel je je voor wat voor functie het kristal zal hebben. Niet alle kristallen kunnen tegen water, dus zoek eerst op of jouw kristal tegen water kan. Kwartskristallen zoals bergkristal, amethist en rozenkrans vinden water heerlijk!

  In principe zijn alle kristallen geschikt om energetisch schoon te maken, maar omdat kristallen verschillend frequenties hebben zijn sommigen extra goed in het reinigen en het uitnodigen van specifieke energie in je huis of energieveld. Een paar voorbeelden van kristallen die je kunt gebruiken voor reinigingen:

  Bergkristal: algemene reiniging en zorgt voor neutraliteit. Neigt meer naar hogere energiefrequenties, dus is vooral goed als je wat lichtere  energie in huis wilt uitnodigen.

  Seleniet: heel goed om wezens zonder lichaam de weg te wijzen naar hun astrale thuis. Werkt troostend en geeft een zachte, liefdevolle energie in huis. Niet geschikt voor mensen die slecht contact met hun lichaam en de aarde hebben.
  Let op! Seleniet lost op in water, maak dit kristal dus schoon met je intentie, door het in gedachten te verbinden met licht van de sterren.

  Obsidiaan: Wijst zware energie na ruzie of spanning weer de weg naar buiten. Heel prettig om blokkades op te ruimen in het energieveld en in huis. Obsidiaan kan depressieve gevoelens versterken. Wees dus alert als je last hebt van neerslachtigheid, obsidiaan is dan misschien niet de steen voor jou.

 5. Vuur
  Veel mensen komen tot rust bij een kamp- of haardvuur. Dit zal zeker te maken hebben met dat vuur mensen heeft beschermt tegen gevaar (wilde dieren) en dat het ons in staat heeft gesteld om eten te bereiden. Ik ervaar echter ook een reinigende werking door dichtbij een (veilig) vuur te zijn. Als je geen open haard in huis hebt en geen tuin waar je een kampvuur kunt maken, dan kun je toch gebruik maken van de reinigende kracht van vuur door een klein 'loslaat ritueel' te houden:

  Schrijf alles wat je los wilt laten of niet meer nodig hebt in je leven op een of meerdere briefjes. Zoek een plek op die niet brandgevaarlijk is, ga bijvoorbeeld naar buiten, en neem een kaars mee. Steek de kaars aan en houd een briefje met tekst in de kaars zodat het stukje papier vlam vat. Pas op je vingers! Leg het papier neer op een vuurvaste ondergrond terwijl je kijkt hoe de letters langzaam in rook opgaan. Voel hoe het is om tegelijk met het verbranden van de woorden ook de energetische lading van hetgeen je hebt opgeschreven los te laten. Herhaal dit totdat alle briefje op zijn. Dit kleine ritueel kun je elke week, maand of jaar doen. Wanneer jij denkt dat het nodig is.

  In huis werken kaarsen als een mini open haard. Het zijn lichtpunten en de energie verbetert aanzienlijk als er een kaars is aangestoken.

 6. Visualisaties
  Aangezien de intentie het belangrijkste middel is om energetisch schoon te maken, kun je ook prima met je gedachtenkracht een ruimte of je eigen energieveld schoonmaken:

  Om een ruimte schoon te maken stel je je voor dat je emmers met modder tegen de muren en over de vloer van de ruimte gooit. (In gedachten he, anders wordt de troep alleen maar groter!) Op plekken waar er nog rest energie aanwezig is, kun je misschien wel waarnemen dat de modder blijft plakken. Neem dan in gedachten emmers met water en spoel alle modder weg. Laat het water, nog steeds in gedachten, weglopen via denkbeeldig afvoerputje in de grond. Als dit is gelukt, vul je de ruimte op met een kleur die jij nu mooi vindt.

  Deze techniek kun je ook toepassen op je eigen energieveld. In plaats van dat je de emmers modder en water gebruikt om in gedachten ruimte schoon te maken, doe je dit in je persoonlijke ruimte: je aura en je chakra's.

 7. Luchten
  Als het buiten lekker hard waait, stel je je voor dat de wind alle overtollige energie uit je haren, je kleding en jouw energieveld waait. Op het strand gaat dat extra makkelijk.  Je kunt ook de ramen en deuren van je huis open zetten en alles lekker door laten waaien. Goed voor een gezond woonklimaat en ook voor een energetisch fris huis

 8. Gewoon schoonmaken
  Alle energetische schoonmaaktips hebben het meeste effect in een huis dat ook op materieel niveau opgeruimd en schoon is. Nu ben ik zelf niet het type met een kraakhelder huis waar het altijd schoon genoeg is om sjiek bezoek te ontvangen. Maar ik merkt dat het energetische schoonmaakproces vaak begint met de wens naar een opgeruimde leefomgeving. Dus ik ruim eerst op en daarna ga ik aan de slag met de technieken die hier beschreven staan. 

  Toch kan het ook voorkomen dat het energetisch gezien zo'n troep is, dat ik te weinig energie heb om de stofzuiger te pakken. Dan ga ik eerst aan de slag met de het schoonmaken van de energetische ruimte. 

 9. Zout
  Een heel gemakkelijke manier voor het dagelijks onderhoud van je leefomgeving is het gebruik van zoutkandelaars. Dat zijn grote stukken zout uit de Himalaya waarin een holletje is uitgekerfd voor een waxinelichtje. Deze kaarsen verspreiden een zacht oranje licht en maken op een heel milde manier het huis schoon van dagelijkse vervuiling. 

  Ook voor je lichaam en voor je persoonlijk energieveld is zout heel heilzaam. De werking is dat wel een stuk krachtiger. Ik gebruik zout als douchescrub voor mijn lichaam en ik maak zo gelijk ook mijn huid zacht als fluweel! Hiervoor heb je twee handjes fijn gemalen zeezout nodig. Maak eerst je lichaam helemaal nat onder de douche. Draai de douche uit en neem zeezout in je hand. Wrijf hiermee in zachte ronddraaiende bewegingen over je hele lichaam (sla je gezicht en andere delicate plekken over). Het kan prikken, dus doe dit niet als je een heel gevoelige huid hebt. Als je helemaal gezouten bent, stap je weer onder de douche en laat je het zout met water van je afspoelen.

 10. (Heksen) bezem
  Heksen vliegen in volksverhalen op bezems door de nacht. Voor zover ik weet gebruikten heksen hun bezem om hun huis mee te vegen. Zo ontdeden zij, net als andere mensen hun huis van vuil en ze gebruikten de bezem om negatieve en oude energie naar buiten te brengen. Daarom is het belangrijk dat bezems die voor energetische doeleinden worden gebruikt met de haren omhoog worden opgeborgen na gebruik. Zo kan de energie die is blijven hangen in de bezem niet weer terug het huis is lopen. 

  Dus, heb je nog een mooie ouderwetse bezem staan, gebruik hem dan om nadat je bezoek hebt gehad de energie die is blijven hangen naar buiten te vegen. En, geen nood, energie vindt altijd de weg terug naar de rechtmatige eigenaar.

Succes met poetsen!
Tags: energiewerk, healing, aurahealing, baas in eigen energie

Meer posts over dit onderwerp:

comments powered by Disqus
Facebook Twitter Pinterest Plus