rots en water

December 12, 2014 16:25

Daar stond ik dan samen met vriendin Lisa op blote voeten in een koude gymzaal in Weerselo met nog veertig andere mensen, klaar voor onze driedaagse training Rots en Water. Geen idee wat me te wachten staat, alleen dat we op een zeker moment tijdens de komende dagen op kussens moesten gaan stoten en slaan. Oh nee...

Het was geweldig! 

Rots en Water methode

Freerk Ykema, oprichter van het Gadaku instituut, heeft de methode voor jongeren ontwikkeld  als positieve weerbaarheidstraining. Hij gebruikte hiervoor elementen uit vechtsporten yoga en sociale vaardig-heidstraingen en ontwikkelde een programma met tachtig oefeningen. Het is een van de weinige effectief bewezen anti-pest programma's en wordt over de hele wereld uitgevoerd op scholen, jeugdgevangenissen en  andere groepen.

Voor mij is Rots en Water een brug tussen energiewerk (aura reading en aura healing) en mijn werk als trainer en docent. Met de oefeningen worden termen als 'gronden' en 'centreren', de basis voor ieder persoonlijk energiesysteem, veel concreter. Bovendien is het een mooie manier om met een groep bewustzijn van het lichaam, emoties en onderlinge verhoudingen te vergroten.

rots en water


De training in Weerselo

We hebben alle tachtig oefeningen in drie dagen tijd gedaan, onder deskundige begeleiding van Freerk. 's Ochtends theorie, dan een warming up en vervolgens gaan! We maakten kennis met de termen Rots en Water en ondervonden wat voor invloed deze kwaliteiten hebben op onze houding, lichaam en beleving. In het kort: Rots staat voor stevigheid en je eigen weg kunnen gaan. Water voor meegaandheid, flexibiliteit en afstemmen op de ander. Die kwaliteiten kun je fysiek ervaren, maar ook mentaal, in gevoelens en in gedrag. Het kunnen inzetten van beide kwaliteiten op gepaste momenten zorgt voor weerbaarheid en vaardigheid in de omgang met jezelf en anderen.

Na drie dagen intensieve training kwam ik tevreden, geinspireerd en met heel veel spierpijn terug in Den Haag. (Ik kon alleen maar gaan zitten door me van 30 cm hoogte op mijn stoel te laten vallen. )

Rots en Water voor groepen en indiviueel

Ik werk vanaf nu, als aanvulling op energiewerk,  1 op 1 met clienten die meer gevoel willen krijgen voor het fysieke aspect van gronden, centeren en eigen kracht. Het helpt om grenzen te ervaren en om effectief daarvoor op te komen. Een vorm van energetische weerbaarheid dus. 

Lisa en ik bundelen onze krachten en werken met groepen in Nederland onder de naam Pit-training. Hierover zal ik later meer schrijven in een volgend blog.Tags: training, energiewerk, praktijk

Meer posts over dit onderwerp:

comments powered by Disqus
Facebook Twitter Pinterest Plus