vim, zest, flow, chi of toch maar gewoon spiritueel

February 08, 2016 12:23

Moksy: Vim, zest, flow chi of toch maar spiritueel

Ik deed afgelopen maand een oproep op Facebook:

“Als je denkt aan 'groen' dan denk je aan duurzaamheid, ecologie, de aarde en het respect daarvoor, toch? Er bestaat volgens mij nog geen hippe term of 'kleur' voor dingen die te maken hebben met spiritualiteit, bezieling, body-mind-soul-spirit. Ik word zo moe van alle wollige, new age achtige woorden. En dat maakt het voor mij lastig om te schrijven over mijn werk als energiewerker (ook al zo'n woord!) Heeft iemand een suggestie?”

Aan de reacties te lezen vinden meer mensen dat het tijd is voor een uitbreiding van het spirituele vocabulaire. Ik gebruik zelf vaak gekscherend het woord ’zweef’ als verzamelnaam voor spirituele dingen. Eigenlijk klinkt dat dan weer niet zo aardig.

Een greep uit de suggesties die ik via Facebook kreeg:

  • Vim: "zakelijke, energieke aanpak; kracht, dynamisme; kracht die je als mens hebt; lichamelijke en/of geestelijke energie; vermogen initiatief te nemen; kracht v.h. stoten; werkkracht; vermogen iets te doen; volle ontplooiing." bron: woordenboeken.nu
  • Chi: "ook wel Ki of Tsji en kan vergeleken worden met het Griekse Pneuma, het Prana uit de yoga en het Latijnse Spiritus vitalis. Chi is de levensenergie." bron: encyco.nl
  • Zest: "lively excitement, a feeling of enjoyment and enthusiasm; a lively quality that increases enjoyment, excitement, or energy." bron: Merriam Webster
  • Flow: "De optimale toestand van ervaring." bron: encyco.nl
Vim, zest en flow verwijzen naar toestanden die je kunt bereiken als je chi (levensenergie) goed stroomt. Maar een verzamelnaam waarin al deze woorden gebundeld worden zit er nog niet bij.

Moksy of moxie?

Leuk detail: Moxie wordt omschreven als: "The ability to face difficulty with spirit and courage." Al is Moksy anders gespeld, kan ik me prima in die omschrijving vinden!

Oorspronkelijk was Moxie een frisdrank uit de jaren ’30. Blijkbaar is de marketing zo effectief geweest dat het een eigen plekje in de (amerikaanse) taal heeft gekregen.

Is "paars" het spirituele "groen"?

Paars, blauw en blauw/paars zouden volgens sommigen het nieuwe ‘groen’ kunnen zijn voor de spiritualiteit. Nu houd ik wel van paars, vooral in mijn kleding, maar ik vermoed dat veel mensen een ‘dingetje’ hebben met deze kleur. De kerk is er gek op en dat roept niet bij iedereen even vrije gevoelens op. Daarnaast is er nog het fenomeen van de in paarse gewaden gehulde vrouw die rammelend met kristallen en wierook door het leven vlindert en mensen spontaan een gratis (en ongevraagd) astrologisch advies aanbiedt. Nee dank u!

Bedankt iedereen voor de inspiratie! En... hoe staat het met jouw vim?

Volg Moksy op Facebook: facebook.com/moksy.energiewerk

Tags: energiewerk

Meer posts over dit onderwerp:

comments powered by Disqus
Facebook Twitter Pinterest Plus